A new hosta from seed

First a little video how we make hosta from seed

Dette er et eks. på, hvordan man kan så hosta og få en mørk tid i  vinterperioden til at gå med noget spændende.  Selv såning  er her vist i billeder-

Et godt frø er et frø som er mørkt i det. Det næsten hvide frø er som regel sterilt så det er der ingen grund til at bruge plads og tid på. Potten eller hvad man vil bruge til at så frøene i skal være en bakke / potte elle noget med hul i så for meget vand kan løbe  fra.   Huske at lave mærkater eller skrive på bakkerne hvad og hvor de kommer fra hvis du skal bruge det  senere. Smart at lave dem klar inden du begynder at så.

Jorden er vigtig at få godt drænet. I dette tilfælde er der brugt 3 del så og prikle jord købt færdig samt 1 del perolit. Bruger man lega nødder i stedet  for perolit.  Så husk  at bruge de mindste typer man kan få. Det hele blandes godt sammen evt fugtes ganske let i blandingen så det ikke synker for meget sammen når det har ligget i bakkerne efter et par uger med vanding.

Bakken fyldes op til kanten og stryges ganske let så der lige er 5 mm fra kant til jordoverfladen. De rigtige proffer steriliser jorden med varme eller i en mikrobølgeovn.   Jeg fik dog ikke gjort dette sidste gang, og jeg havde ikke de store problemer med ukrudts frø eller anden sygdom.

Hvis jorden føles tør vandes den igennem. Pas på med ikke at vande for hurtigt så der laves “bombe-krater” i bakken. Er man af den tålmodige type kan man jo lade dem stå og trække /bundsuge fra en skål med vand.   Husk at tilsætte atamon i vandet til at forbygge evt. svamp i bakken

Pres let i jorden med finger spidserne og evt. efter påfyld hvis det synker for meget.   Frøene fordeles nu let ud over overfladen enten fra posen, hvilket jeg aldrig har den store succes med eller fra håndfladen som vist på foto. Læg frøene med ca. 5 mm afstand … ikke så let som det kan skrives !!

Tag nu lidt rent gjort grus gerne iblandet lidt perolit som er tørt, så er det lettere at fordele og man kan frasortere evt. klumper. Noget nyt som afprøves i år er at lægge de små leganødder (ærtenødder) på i stedet for, da det skulle holde bedre på fugten ifølge vor næstformand. Gruset eller leganødder skal være ca. 5 mm da frøet ellers kan flyttes/vokse sig ud af jorden. 

Nu er bakken færdig og man kan med en fordeler fyldt med 10 del vand (gerne regnvand så undgår man for meget kalk på frøenes blade senere) og 1 del atamon spraye ud over overfladen til den er gennemfugtig.

Placer bakkerne et sted du kan komme til og gerne med en jævn temperatur.

Her er det et akvariuerum med en temperatur på ca. 12-15 ved bunden og 30-35 ved toppen af reolen.

Der hvor jeg syntes at kunne se at det gik bedst er i midten af rummet ved ca. 23-24 grader.

En vindueskarm er også fin at bruge til at sætte en bakke med et par potter, blot pas på, at der ikke kommer for meget træk på de små planter når de kommer frem.

Rummet som jeg nu bruger er helt lavet om til at kun fremavle Hosta og lyset kører nu i 24 timer lige fra de bliver sået. Årsagen er at Hosta er nogle af de planter der kan tåle lys i døgndrift uden at tage skade. Det skal dog siges, at det først er når de begynder at spire at det er nødvendig at have lys på.

Jeg har valgt at lade mine lysstofrør køre 24 timer da jeg på den måde får undervarme på de fleste af hylderne fra selve røret.

Dette gør at jeg kan holde en temperatur på ca. 23-26 grader i rummet uden at køre med el radiator eller anden opvarmning.

Som en afsluttende kommentar kan det nævnes at ca 90 % af alle potter er begyndt at spire og at alle de streakede Hosta også er dem har givet de fleste 2 farvede Hosta børn. Der er faktisk ikke en eneste af de ens og alm. 2 farvede Hosta der har givet noget med farve i bladene.

En af de ting ,som er meget tydeligt er, at har man lidt undervarme på sker der virkelig ting og sager. Et lys stof rør som er placeret under 1 hylde er nok til at  give et ekstra skud når de skal spire . Husk dog at så er der er større risiko for at de kan tørre ud !!!.

Alle potterne som er placeret i bakker bliver checket flere gange dagligt for at se  om der lidt vand i bunden af dem så potterne selv kan suge vand derfra.

Jeg håber at I har fået lyst til at prøve med bare en bakke  i vindueskarmen eller måske en hylde med let lysstofrør over.